CENTRAAL BEHEER EN TOCH FLEXIBEL BLIJVEN.

IT-BEVEILIGING VOOR DE GEZONDHEIDSZORG


KLANT

 • Sector: Gezondheidszorg
 • Land: Frankrijk
 • Grootte: 550 bedden
 • Netwerk: Meerdere locaties met Windows-servers

UITDAGINGEN

 • De workflow voor beveiliging professionaliseren
 • Locaties met beperkte connectiviteit efficiënt beveiligen
 • Oudere hardware beveiligen zonder prestatieverlies

ONZE OPLOSSING

 • Uitstekend detectiepercentage voor malware
 • Centraal beheer van meerdere locaties
 • Flexibele configuratie
 • Minimaal gebruik van resources

VOORDELEN

 • Minder malware-infecties
 • Minder tijd nodig voor implementatie en beheer
 • Geld besparen door competitieve prijzen

VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN G DATA HADDEN WE REGELMATIG ERNSTIGE MALWARE-INFECTIES. WE MOESTEN GEGEVENS RECUPEREREN EN ALLES OPNIEUW INSTALLEREN – ZO VERLOREN WE VEEL TIJD.

Damien Baron, IT-technicus bij CHIC

De gezondheidszorg heeft een belangrijke missie: ervoor zorgen dat patiënten tijdige en betrouwbare zorg krijgen. De workflows in de gezondheidszorg vertrouwen steeds meer op digitale informatie – en daarvoor is een veilige IT-infrastructuur nodig.

Het Centre Hospitalier InterCommunal des Andaines (CHIC) is een gezondheidszorgverlener met vestigingen in La Ferté-Macé en Domfront (Frankrijk). Met ca. 550 beschikbare bedden biedt CHIC medische diensten zoals immunologie, bejaardenzorg en medische beeldvorming. Het netwerk bestaat uit meerdere locaties, verbonden via VPN, die software, een internetverbinding en beveiligingsoplossing delen voor hun respectieve mailservers.

Hoewel CHIC zich bewust was van de risico's verbonden aan computers, zoals malwareinfecties, gebruikten ze nog geen professionele beveiligingsoplossing. Damien Baron, IT-technicus bij CHIC, legt uit: "Vroeger gebruikten we alleen gratis antivirussoftware, zonder beheerfuncties en waarschuwingsberichten – eigenlijk zonder enige zichtbare aanwezigheid. Om te controleren op updates, moesten we elk werkstation fysiek controleren. Onze workflow was dus verre van efficiënt."

Omdat het netwerk meerdere locaties omvat, hebben niet alle clients hetzelfde niveau van connectiviteit. Voor een consistent beveiligingsniveau moeten de clients op externe netwerklocaties anders worden geconfigureerd zodat lokale medewerkers malwarescans kunnen instellen.

Naast betere beheermogelijkheden moest de nieuwe oplossing hogere detectiepercentages voor malware en een firewall hebben. Een bijkomend probleem was de toestand van sommige clients in het netwerk. "Het verbruik van resources speelde een belangrijke rol. Op dat moment gebruikten we nog clients van meer dan vijf jaar oud. We zouden die computers niet kunnen beveiligen met een oplossing met een hoge systeembelasting", aldus Baron.

DE OPLOSSING: UITSTEKENDE BEVEILIGING MET CENTRAAL EN FLEXIBEL BEHEER

Na een evaluatie van de kosten en prestaties van de beveiligingsoplossingen op de markt, koos CHIC voor G DATA Client Security Business. De oplossing belast het netwerk en de clients niet te erg en biedt tegelijk een uitstekende beveiliging. Baron: "De oplossing detecteert malware met behulp van twee complementaire engines en installeert een firewall op elke client als bescherming tegen externe indringers. Daarnaast worden inkomende en uitgaande e-mails gescand door een serveronafhankelijke gateway." De vorige beveiligingsoplossing van CHIC bood geen centraal beheer – de mogelijkheden van Client Security Business waren dan ook een echte revelatie.

Met de beheerconsole krijgen beheerders snel een goed overzicht van het beveiligingsniveau van hun netwerk, zoals realtimemeldingen van malwaredetecties en geblokkeerde verbindingen. Toch kan de beveiliging ook op het lokale niveau worden geconfigureerd. "Op clients in onze vestiging in La Ferté-Macé, waar zich ook onze primaire server bevindt, kunnen gebruikers geen instellingen wijzigen. In Domfront daarentegen is de verbinding met de server niet zo stabiel en geven we gebruikers de mogelijkheid om de oplossing zelf gemakkelijk te configureren."

DE VOORDELEN

Na de installatie van Client Security Business besloot CHIC om alle werknemers op te leiden op het vlak van IT-risico's. Tijdens deze sessies werd een groot aantal problemen besproken (wachtwoordbeheer, gebruik van proxy) en leerden de werknemers de nieuwe beveiligingsoplossing van G DATA gebruiken. Baron: "Dit is tijdrovend, maar we zijn ervan overtuigd dat het nodig is." De implementatie van Client Security Business en de opleiding van de werknemers hebben intussen hun vruchten afgeworpen: "Vóór de implementatie van G DATA hadden we regelmatig ernstige malware-infecties. We moesten gegevens recupereren en alles opnieuw installeren – een enorm tijdverlies. Al die problemen zijn nu verleden tijd. Ik wil binnenkort het aantal licenties uitbreiden." Ook op financieel vlak is CHIC meer dan tevreden: "De prijs-kwaliteitverhouding van de oplossing is heel aantrekkelijk en als openbare instantie genieten we van speciale tarieven", besluit Baron.