DE BESTE VERBINDING MET OPTIMALE BEVEILIGING

IT-BEVEILIGING VOOR LUCHTHAVENS


KLANT

 • Sector: Verkeer en logistiek
 • Land: Duitsland
 • Omvang: 100 servers, 500 clients
 • Netwerk: Windows-servers, desktopcomputers en notebooks

DE UITDAGING

 • De gevoelige infrastructuur beveiligen tegen cyberspionage en virussen
 • Centrale beheermogelijkheden
 • Centraal gestuurde software-updates

DE OPLOSSING

 • Geen backdoors
 • Beste detectie van malware
 • Centraal beheer
 • Centraal en eenvoudig PatchManagement

VOORDELEN

 • Goede beveiliging tegen cyberspionage en cybercriminaliteit
 • Eenvoudig beheer met minimale inspanningen
 • Goede netwerkprestaties en hoge flexibiliteit
 • Made in Germany

ALS DUITS BEDRIJF IS G DATA ONDERWORPEN AAN DE STRENGE DUITSE PRIVACYWETGEVING. ZO KUNNEN WE ZEKER ZIJN DAT VERTROUWELIJKE GEGEVENS NIET IN DE VERKEERDE HANDEN TERECHTKOMEN.

Christoph Stegemann, hoofd van IT

Dankzij zijn bijzonder gunstige ligging vlakbij de A1 is de luchthaven van Münster/Osnabrück (FMO) de centrale luchthaven voor het westen van Nedersaksen, voor Westfalen en voor het oosten van Nederland. De passagiers kunnen niet alleen op een veilige verbinding in de lucht vertrouwen. Op de grond zorgt de beveiligingsoplossing van G DATA ervoor dat de vertrouwelijke gegevens op het luchthaventerrein altijd optimaal beveiligd zijn.

Op de luchthaven van Münster/ Osnabrück worden naast lijnen chartervluchten ook lowcost-vluchten aangeboden. Van hieruit vertrekken meermaals per dag vluchten naar 25 Europese bestemmingen. Via de hubs van Frankfurt en München kunnen passagiers van FMO naar vrijwel elke bestemming ter wereld vliegen. Bovendien biedt het Airportpark FMO bedrijven de mogelijkheid om zich in de directe omgeving van de luchthaven te vestigen.

Veiligheid is van cruciaal belang voor de verantwoordelijken van FMO. Dat geldt niet alleen voor het luchtverkeer, de passagiers en de gasten, maar ook voor de IT-infrastructuur. Deze moet goed beveiligd zijn tegen aanvallen en spionagepogingen. FMO was niet helemaal tevreden over de oude oplossing omdat het detectiepercentage van malware te laag was en het beheer van de software soms omslachtig en tijdrovend was.


UNIFORM BEHEER MET DE BESTE BEVEILIGING

Momenteel zijn er op de luchthaven van Münster Osnabrück ongeveer 100 servers met in totaal 500 clients in gebruik. Om veiligheidsredenen is het belangrijk dat de luchtvaartsystemen, de algemene systemen van de luchthaven en de infrastructuur van het bedrijvenpark gescheiden zijn. Toch moet voor alle delen een uniform beveiligingsbeheer mogelijk zijn, zodat de IT-afdeling zo efficiënt mogelijk kan werken. "We hadden als doel zoveel mogelijk segmenten te kunnen beheren met een consistente beheerinterface – ook meerdere netwerksegmenten. Daarnaast moesten we dezelfde beveiligingsoplossingen kunnen gebruiken voor verschillende beveiligingsclusters, om zo het beheer uniformer en transparanter te maken", vertelt Christoph Stegemann, hoofd van het servicecentrum voor informatietechnologie van FMO Flughafen Münster/Osnabrück GmbH.

Bovendien moest de beveiligingsoplossing over mechanismen beschikken die de gebruikte systemen altijd en zo eenvoudig mogelijk van de meest recente patches konden voorzien.

OVERTUIGENDE PRESTATIES

Bij de evaluatie van nieuwe oplossingen nam FMO drie verschillende aanbieders in overweging. Endpoint Protection Business van G DATA kon hen al snel overtuigen. "Een argument dat zeker in het voordeel van G DATA pleit, is dat het gaat om een Duits bedrijf dat onderworpen is aan de strenge Duitse privacywetgeving. Zo kunnen we zeker zijn dat vertrouwelijke gegevens niet in de verkeerde handen terechtkomen", legt Christoph Stegemann uit.

Een bijkomend pluspunt op de checklist van de luchthaven is G DATA PatchManagement. Met deze module worden patches niet alleen automatisch gedownload en geïnstalleerd, maar ook vooraf gecontroleerd. Zo wordt ook de compatibiliteit met de systeemomgeving, alle toepassingen en andere patches gegarandeerd. Ook het detectiepercentage van Endpoint Protection Business kon de IT-experts van FMO overtuigen.

Zelfs mobiele clients, gebruikt in de verschillende segmenten, krijgen automatisch toegang tot de updateserver en zijn daardoor altijd up-to-date, wat de veiligheid ten goede komt. Momenteel zijn op de luchthaven van Münster Osnabrück al 75 van de servers en meer dan 350 clients beveiligd met G DATA Endpoint Protection Business.

"Onze eerste ervaringen zijn heel positief", vertelt Christoph Stegemann. "De virusdetectie is duidelijk beter dan vroeger, het beheer van de verbonden servers en clients is eenvoudiger en ook het snelle en gebruiksvriendelijke PatchManagement van de G DATAoplossing heeft ons overtuigd", aldus het hoofd van de IT-afdeling.