Nieuws uit 28. maart 2018

Dramatisch nieuw record: ongeveer 8,4 miljoen nieuwe typen malware ontdekt in 2017

Computers worden voortdurend bestookt door malware

Er verschenen ruim 8,4 miljoen nieuwe typen malware voor de pc, omgerekend 16 verschillende nieuwe soorten kwaadaardige software per minuut, in 2017 - een nieuw negatief record. Ralf Benzmüller, woordvoerder van het G DATA SecurityLab, analyseert en beoordeelt de situatie in zijn nieuwste blogartikel.

Het aantal malwaretypen neemt nog altijd gestaag toe. Terwijl de prognose begin 2017 nog rond de 7,41 miljoen nieuwe schadelijke programma’s voor dat jaar lag, telde de G DATA-experts er bijna 1 miljoen meer: precies 8.400.058.

"De meest opvallende en ernstige bedreiging voor computers is ransomware. Dat zal voorlopig niet veranderen", zegt Ralf Benzmüller. In zijn gedetailleerde blogpost "Malware Figures 2017" vat hij samen hoe de getallen tot stand komen, welke trends eruit kunnen worden afgeleid en welke malwarecategorieën en "potentially unwanted programs" (PUP) het vaakst voorkomen. "Duidelijk is dat de toename van ransomware achter blijft bij de toename van adware en zogenaamde Coin Miners die de rekenkracht van de computer misbruiken om cryptovaluta te stelen. Maar door de enorme impact van gijzelsoftware is het toch van groot belang om je pc en bestanden ertegen te beschermen”, waarschuwt Benzmüller. En dus geldt: het besturingssysteem updaten, programma's up-to-date houden en een IT-beveiligingssoftware installeren die proactief beschermt tegen cyberaanvallers.

Nieuws uit 28. maart 2018