Veilig op vakantie

Reizen zonder cyberstress

G DATA Guidebook

Vakantie is voor veel mensen de beste tijd van het jaar. Of ze nu naar een tropisch strand gaan of zich hoog in de bergen terugtrekken, tegenwoordig kan bijna niemand meer zonder zijn smartphone of tablet - zelfs niet op vakantie. Volgens onze zomer-enquête uit 2016, maakt voor ongeveer driekwart van alle deelnemers zijn smartphone deel uit van zijn bagage. Maar waar ontspanning is, ligt er ook gevaar op de loer. Cybercriminelen profiteren van de ontspannen vakantiestemming. In eenvoudige stappen leggen wij uit hoe u zich voor, tijdens en na uw vakantie volledig kunt beschermen.

Tips voor vóór vertrek

  • Boeken: Voorzichtigheid is geboden, zelfs bij het plannen van een reis. Zorg ervoor dat u boekt op bekende reissites waarop u kunt vertrouwen. Reiswebsites zijn ook een populaire keuze voor phishing of malware-aanvallen. Maak gebruik van een beveiligingsoplossing die u ook tijdens het surfen beschermt.

  • Updates: Uw software volledig up-to-date houden is net zo belangrijk als uw koffer inpakken. Beveiligingslekken worden gedicht door updates. Dus maak uw apparaat klaar voor de vakantie.

  • Wachtwoordbeveiliging: Vergrendel uw toestel zoals u dat ook bij de deur van uw hotelkamer doet. Stel een PIN-code of wachtwoord in in de systeeminstellingen van uw toestel. In onze tips voor veilige wachtwoorden kunt u lezen hoe u een veilig wachtwoord kunt instellen.

  • Versleuteling: Er zijn eenvoudige manieren om de gegevens op uw mobiele apparaten te versleutelen. Als u uw smartphone of tablet ontgrendelt, worden uw gegevens ook gedecodeerd en zijn ze zoals gewoonlijk voor u beschikbaar. Zorg er dus voor dat alleen mensen met het wachtwoord of de PIN toegang hebben tot uw apparaten. Op veel smartphones of tablets kunt u versleuteling inschakelen in de instellingen van het besturingssysteem.

  • Noodoproep: Is uw portemonnee of smartphone gestolen? Bent u uw creditcard kwijtgeraakt? Het is vervelend, maar het hoeft uw vakantie niet te ruïneren. Noteer voor het weggaan alle telefoonnummers die u nodig hebt om uw creditcard te blokkeren of uw mobiele netwerkaanbieder op de hoogte te stellen.

  • Software: Beveiligingssoftware is over het algemeen een goede optie om het leven van cybercriminelen te bemoeilijken. Op vakantie helpt het ook om een zoekgeraakt of gestolen apparaat op te sporen en, indien mogelijk, inzicht te krijgen in de activiteiten van de daders. Gevoelige gegevens kunnen eenvoudig op afstand worden verwijderd van een smartphone, tablet of laptop met behulp van gespecialiseerde beveiligingsoplossingen.

  • Backups: Het is zelfs nog veiliger als u gevoelige gegevens niet wegneemt op vakantie. Maak regelmatig backups. Gebruik een extern opslagmedium, zoals een harde schijf, of laat uw gegevens automatisch opslaan naar de cloud door uw beveiligingssoftware.

  • Opruimen: Travel lightly. Reis licht. Verwijder alle apps die u niet meer gebruikt om mogelijke lekken in de beveiliging te voorkomen.

  • Privacy: Controleer nogmaals de privacy-instellingen op uw sociale netwerken voordat u weggaat. Zorg ervoor dat u via social media geen informatie over uw vakantieadres aan de buitenwereld toont.

Veilig blijven op vakantie

  • Wifi-hotspots: Meer en meer hotels en cafés bieden gratis wifi voor hun gasten en klanten. Dit is nuttig, maar ook riskant. Criminelen kunnen gemakkelijk e-mails van anderen lezen en privacygevoelige gegevens stelen, zoals creditcardgegevens of wachtwoorden, wanneer ze met een dergelijk netwerk zijn verbonden. Probeer gevoelige transacties zoals online bankieren en winkelen via openbare wifi-hotspots te vermijden.

  • VPN: Het gebruik van een virtueel privénetwerk (VPN) is nuttig om ook bij gebruik van openbare wifi-netwerken in het buitenland veilig te blijven. Dit beschermt uw verbinding alsof deze door een privétunnel gaat. Zo kunt u met een gerust hart surfen op luchthavens, in hotels of bij cafés.

  • Uitschakelen: Geef uw gegevens niet op een presenteerblaadje aan cybercriminelen. Schakel de Bluetooth en wifi-functies uit als u ze niet nodig heeft. Anders maken deze verbindingen uw toestel gevoelig voor aanvallen.
     
  • Hotelkluizen: Veel hotelkluizen kunnen worden afgesloten met uw creditcard. Hoewel dit verstandig lijkt, raden wij u dit af. Criminelen kunnen eenvoudige technologie gebruiken om uw creditcardgegevens te stelen tijdens het sluitingsproces. Gebruik in plaats daarvan de aangeboden PIN-invoeroptie als alternatief.

  • Internetcafés: U kunt geen duidelijk beeld krijgen van de beveiligingsinstellingen of een mogelijke malware-infectie op computers van derden. Log dus niet in op gevoelige accounts met pc's in internetcafés of hotellobby's. Surf indien mogelijk in de privé- of incognitomodus van de browser, waar geen gegevens worden opgeslagen. Meld u na de sessie opnieuw af bij alle accounts en verwijder uw surfgeschiedenis.

  • Software: Als uw smartphone of tablet daadwerkelijk zoek raakt, kunt u deze lokaliseren met speciale software. Zo weet u snel of u hem gewoon op de hotelkamer hebt achtergelaten of dat een dief hem heeft gestolen. Veel beveiligingsoplossingen stellen u in staat het apparaat via een webplatform te vergrendelen. Dit betekent dat uw gegevens beschermd zijn tegen toegang door derden. Informeer ook uw mobiele serviceprovider om onnodige kosten te voorkomen.

  • Opladen: Openbare USB-laadstations zijn een bijzonder onveilige manier van opladen van uw accu. Zowel gegevens als stroom kunnen via de aansluiting worden geleid. Vergrendel het apparaat tijdens het opladen om diefstal van gegevens te voorkomen. Een zogenaamd USB condoom biedt extra bescherming die het opladen veilig maakt door alleen de oplaadstroom door te laten en de datastroom te blokkeren.

  • Veilig posten: Vakantie-updates op een sociaal netwerk nodigen inbrekers uit om uw huis te bezoeken. Criminelen gebruiken deze gegevens om een kaart te maken waarop leegstaande huizen worden gemarkeerd. Upload uw beste vakantieherinneringen dus pas nadat u terug bent op Facebook en dergelijke.

Na de vakantie

Na de vakantie

  • Controleer uw creditcardrekening
  • Voer updates uit
  • Verander wachtwoorden
  • Verwijder reisdocumenten
  • Maak backups
  • Controleren: Houd uw creditcard/betaalpas en bankafschriften in de gaten wanneer u terugkomt. Zo merkt u of uw creditcardgegevens zijn bespioneerd en misbruikt. Neem contact op met uw bank als u onregelmatigheden constateert.

  • Extra veilig: Wijzig om veiligheidsredenen uw wachtwoorden voor sociale netwerken of online platforms waarmee u verbinding hebt gemaakt vanaf computers van derden. Als iemand uw toegangsgegevens heeft bespioneerd, kan hij ze niet meer gebruiken.

  • Updates: Tijdens uw vakantie zullen softwareproviders hoogstwaarschijnlijk nieuwe updates hebben uitgebracht voor uw beveiligingsoplossing, uw besturingssysteem en andere programma's. Installeer deze zo snel mogelijk om veiligheidslekken te dichten.

  • Reisdocumenten: Heeft u uw vliegtickets, een kopie van uw identiteitsbewijs of boekingsbevestigingen opgeslagen op een USB-stick of in de cloud? Verwijder deze gevoelige gegevens na de vakantie, zodat ze niet in de verkeerde handen vallen.

  • Herstellen: Als u uw wifi voor de vakantie heeft uitgeschakeld, schakel die dan weer in. Het is verstandig om het toegangswachtwoord om veiligheidsredenen te wijzigen. Controleer ook of alle rechten die u hebt ingesteld correct zijn.

  • Backup: Maak back-ups van de gegevens die u heeft meegenomen van vakantie. Dit helpt u om uw foto's en herinneringen voor de lange termijn te bewaren.

Meer informatie en bronnen